Функционалды және арнайы тағайындалған тамақ өнімдерінің технологиясы


105
3 курс
education language
📅 25 дек 2024
👀 11
1
Функционалды өнімдерді өңдеу критерийлері қандай?
2
Функционалдық өнімдерді өткізу критерийлерін көрсетіңіз
3
Қазіргі заманғы көзқараспен барлық тағамдық өнімдерді қанша үлкен топқа бөлуге болады
4
Халықтың негізгі бөлігінің тұтынуына арналған ұлттық технология бойынша өңделген өнім
5
Денсаулыққа пайдалы өнімдер, жағымды тағам өнімдері, физиологиялық маңызды өнімдер
6
Бір белгілі ауру түрімен ауырған немесе ауырып жүрген адамдарға арналған тағам өнімдер
7
Терапикалық тәжірибеде немесе сыртқы ортаның жағымсыз әсерінен зардап шеккен тұлғаларға арналған тағам өнімдер
8
Құрамында қосылған немесе алмастырылған қоспалары бар өнім
9
Еритін және ерімейтін - өсімдіктің жеуге жарамды бөліктері немесе соған ұқсас көмірсулар, ас қорытуға тұрақты және адамның тік ішегінде адсорбцияланады, ал тоқ ішекте толық немесе ішінара ашытады
10
Алмастырылмайтын органикалық текті маңызды тағамдық заттар, олар адам организмінде мүлдем синтезделмейді
11
Организмді бос радикалдардан қорғайды, ағзаның қартаюын бәсеңдетеді және ағза үшін зиянды, ағзаға бұзушы әсер ететін бос радикалдарды бейтараптандырады
12
Кальций, темір, йод және т.б., - протоплазмадағы және биологиялық сұйықтықтардағы заттар. ферменттердің белсенділігін ынталандыру және иммундық жүйесі жасушаларының қалыпты жұмыс істеуі үшін қажетті болып табылады
13
Жасуша мембранасын құруға қатысады, жасушаның зат алмасуын, қан қысымын тұрақтандырады, холестериннің артық мөлшерін ағзадан шығарады, атеросклероз алдын алу, қан тамырлары қабырғаларының серпімділігін арттырады
14
Олигосахаридтер – қорытылмайтын тағам өнімінің ингредиенттері. Асқазан-ішек жолының жоғары бөліктерінде қорытылмайды және сіңірілмейді, бірақ адамның тоқ ішегінің пайдалы микрофлорасымен ферменттеліп, оның өсуін және өмір сүруін ынталандырады.
15
Сау адамның тоқ ішегінде болатын міндетті және табиғи тірі микроорганизмдер. Негізгі өкілдеріне бифидобактериялар мен басқа да сүт қышқылды бактериялар жатады
16
Бұл дәрумен тамақ өнеркәсібінде екі түрде қолданылады -тиамин гидрохлориді, тиамин мононитраты, және көмірсулардың метаболизміне және жүйке жүйесіндегі және бұлшықет тіндерінің энергетикалық метаболизм реакцияларына қатысады
17
Бұл дәрумен азық-түлік өнімдерін байыту үшін универсалды рибофлавин түрімен қолданылады
18
Бұл дәрумен аминоқышқылдар метобализміне қатысатын көптеген ферменттер үшін кофермент функциясын орындайды (пиридоксин)
19
Бұл дәрумен қан клеткаларының, жүйке жасушаларының және түрлі протеиндердің пайда болуына қажет (цианокобаламин)
20
Бұл дәрумен қышқылы тамырларды, теріні және сүйек тінін салауатты күйде сау ұстайды. Ол организмнің қорғанысын ынталандырады, иммундық жүйені нығайтады, бөтен заттар мен уларды бейтараптандыруға және жоюға және темірді сіңіруге көмектеседі
и еще 85 вопросов